• A munkáltató jogos gazdasági érdekeinek védelme az együttműködési kötelezettség speciális formája. Ez alapján a munkavállaló a munkaviszony fennállása alatt – jogszabályi engedély hiányában – nem tanúsíthat olyan magatartást, amellyel a munkáltató jogos gazdasági érdekeit veszélyeztetné.

  paragrafus billentyű

  A munkáltató jogos gazdasági érdekeinek védelme az együttműködési kötelezettség speciális formája. Ez alapján a munkavállaló a munkaviszony fennállása alatt – jogszabályi engedély hiányában – nem tanúsíthat olyan magatartást, amellyel a munkáltató jogos gazdasági érdekeit veszélyeztetné.

 • karácsony

  2014. december 18. 9:30

  Minden munkatárs figyelmébe! A Tisztelt Kollégákat az ünnepi időszakra tekintettel az alábbi speciális szabályokról tájékoztatjuk. Kérjük a tájékoztató gondos áttanulmányozását és a szabályok pontos betartását!

  bookmark
 • pénz

  2014. november 27. 7:00

  A munkaviszony fogalmi eleme, hogy a munkavégzés ellenértékért történik. Mégis, újra és újra felmerülnek esetek, amikor a felek díjazás nélkül, vagy csak minimális ellenérték melletti munkában állapodnának meg. Lehet ez szabályos?

  bookmark
 • aláírás

  2014. november 20. 7:00

  Számos kérdést vet fel, ha a több foglalkoztatásra irányuló jogviszony párhuzamosan áll fenn azonos felek között. Vajon lehet-e egy munkavállalónak azonos munkáltatóval két munkaviszonya, vagy akár egy munkaviszonya és mellette egy megbízási jogviszonya?

  bookmark
 • párhuzamos munkavégzés

  2014. november 19. 7:00

  A Munka Törvénykönyve nem tartalmaz kifejezett szabályt arra, hogy a munkavállaló a munkaviszonya mellett fenntarthat-e másik foglalkoztatásra irányuló jogviszonyt is, a főállás és mellékállás kifejezéseket sem tartalmazza a jogszabály. Amit pedig a törvény kifejezetten nem tilt, az lehetséges. Ugyanakkor számos feltételt figyelembe kell venni ahhoz, hogy a munkavállaló másodállása ne jelentsen problémát.

  bookmark
 • uzeltek

  2014. november 18. 7:00

  Egy friss törvényjavaslat kapcsán ismét fellángolt a vita a vasárnapi munkavégzés kapcsán. Tekintsük át a kérdés munkajogi oldalát!

  bookmark
 • aláírás

  2014. november 11. 9:30

  A munkaszerződés főszabály szerint csak a munkavállaló javára térhet el a munka törvénykönyve II. részébe foglalt szabályoktól. Kivételes esetekben azonban a munkavállaló a számára a törvényhez képest hátrányosabb megállapodásba is beleegyezhet. Következzen néhány szerződési kikötés, amelyeknél jobb az óvatosság!

  bookmark
 • kézfogás

  2014. november 5. 7:00

  A munkaviszony is szerződéses alapozású, magánjogi jogviszony, amelyet két jogilag egyenrangú fél hoz létre, közös akarattal. A jogilag egyenlő felek azonban a legritkább esetben vannak azonos alku pozícióban.

  bookmark
 • naptár

  2014. október 15. 7:36

  Ha a munkáltató él felmondással, akkor a felmondási idő felének megfelelő időtartamra köteles a munkavállalót a munkavégzés alól felmenteni. Ezt nevezzük felmentési időnek, amely arra szolgál, hogy a munkavállalónak legyen ideje új munkahelyet keresni, vagy megélhetésének biztosításáról másképp gondoskodni. 

  bookmark
 • lakat

  2014. október 13. 7:00

  A munkaviszony automatikusan véget ér, ha a munkáltató jogutód nélkül megszűnik. Áttekintjük, milyen juttatásokra és jogi védelemre jogosult ilyen esetekben a munkavállaló.

  bookmark
 • pénz

  2014. október 6. 11:14

  A távolléti díj egyik összetevője a teljesítménybér. Tekintsük át milyen feltételekkel és hogyan kell figyelembe venni a távolléti díj számításánál a teljesítménybérként kapott juttatást!

  bookmark
tovább

Újdonságok

 • forint

  A bruttó átlagkereset a legalább 5 főt foglalkoztató vállalkozások, a költségvetési intézmények és a megfigyelt nonprofit szervezetek körében 234 400 forint volt január-októberben, 2,9 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken.

 • ügynök

  A toborzás nem egyszerű feladat, nagy tapasztalatot és odafigyelést igényel. A keresésnek azonban van négy buktatója, amiket ha elkerülünk, megtalálhatjuk a legalkalmasabb jelöltet.

 • fitalaok

  A coaching szakma felfutása egyrészt a fejlesztési forma újdonságának természetes erejéből fakad, másrészt annak köszönhető, hogy egyre szélesebb körben válik ismertté ez a fejlesztési mód és eredményessége. Fejlődése alatt számtalan irányzat alakult ki, azonban a coachok mindig szem előtt tartják, hogy a coach nem akarhatja jobban a változást, mint a kliens. A „Coaching alapok és irányzatok” szakkönyv megjelenése kapcsán a szakma felfutásáról, minőségbiztosításáról kérdeztük Kelló Éva executive & business coachot, a könyv szerkesztőjét, társszerzőjét.

 • pénz

  A Magyarországon működő nemzetközi vállalatok 4,6 százalékkal emelték alkalmazottaik alapbérét az idén a szeptemberi állapot szerint - derül ki a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara (DUIHK) legújabb bérezési felméréséből.

Ajánló

Bejelentkezés

bejelentkezés
Elfelejtett jelszó