• A több munkáltatóval fennálló munkaviszonyban a munkavállaló több munkáltatóval köti meg a munkaszerződését. A munkáltatói pozíció többszöröződése számos kérdést felvet, amelyekre a szabályozásból nem mindig könnyű válaszolni. Például, melyik munkáltató fizeti a munkabért egy ilyen szerződés alapján?

  kérdőjel

  A több munkáltatóval fennálló munkaviszonyban a munkavállaló több munkáltatóval köti meg a munkaszerződését. A munkáltatói pozíció többszöröződése számos kérdést felvet, amelyekre a szabályozásból nem mindig könnyű válaszolni. Például, melyik munkáltató fizeti a munkabért egy ilyen szerződés alapján?

 • munkaviszony megszüntetés

  2015. január 28. 7:00

  A törvény lehetővé teszi, hogy a munkavállalót több munkáltató közösen foglalkoztassa egy munkaszerződés keretei között. Ennek számos előnye lehet, de alaposan végig kell gondolni, hogyan fognak működni ebben a konstrukcióban az egyes munkajogi szabályok. Például, ki és hogyan lesz jogosult a munkaviszony megszüntetésére?

  bookmark
 • munkavállaló

  2015. január 13. 9:30

  Rutin munkaügyi feladat az év elején a munkavállalót megillető éves fizetett szabadság mértékének megállapítása. Egyáltalán nem biztos azonban, hogy az év elején kiszámított mennyiség érvényes marad az egész évre, és nem a jogszabályok változására kell gondolnunk.

  bookmark
 • karácsony

  2014. december 18. 9:30

  Minden munkatárs figyelmébe! A Tisztelt Kollégákat az ünnepi időszakra tekintettel az alábbi speciális szabályokról tájékoztatjuk. Kérjük a tájékoztató gondos áttanulmányozását és a szabályok pontos betartását!

  bookmark
 • paragrafus billentyű

  2014. december 1. 9:30

  A munkáltató jogos gazdasági érdekeinek védelme az együttműködési kötelezettség speciális formája. Ez alapján a munkavállaló a munkaviszony fennállása alatt – jogszabályi engedély hiányában – nem tanúsíthat olyan magatartást, amellyel a munkáltató jogos gazdasági érdekeit veszélyeztetné.

  bookmark
 • pénz

  2014. november 27. 7:00

  A munkaviszony fogalmi eleme, hogy a munkavégzés ellenértékért történik. Mégis, újra és újra felmerülnek esetek, amikor a felek díjazás nélkül, vagy csak minimális ellenérték melletti munkában állapodnának meg. Lehet ez szabályos?

  bookmark
 • aláírás

  2014. november 20. 7:00

  Számos kérdést vet fel, ha a több foglalkoztatásra irányuló jogviszony párhuzamosan áll fenn azonos felek között. Vajon lehet-e egy munkavállalónak azonos munkáltatóval két munkaviszonya, vagy akár egy munkaviszonya és mellette egy megbízási jogviszonya?

  bookmark
 • párhuzamos munkavégzés

  2014. november 19. 7:00

  A Munka Törvénykönyve nem tartalmaz kifejezett szabályt arra, hogy a munkavállaló a munkaviszonya mellett fenntarthat-e másik foglalkoztatásra irányuló jogviszonyt is, a főállás és mellékállás kifejezéseket sem tartalmazza a jogszabály. Amit pedig a törvény kifejezetten nem tilt, az lehetséges. Ugyanakkor számos feltételt figyelembe kell venni ahhoz, hogy a munkavállaló másodállása ne jelentsen problémát.

  bookmark
 • uzeltek

  2014. november 18. 7:00

  Egy friss törvényjavaslat kapcsán ismét fellángolt a vita a vasárnapi munkavégzés kapcsán. Tekintsük át a kérdés munkajogi oldalát!

  bookmark
 • aláírás

  2014. november 11. 9:30

  A munkaszerződés főszabály szerint csak a munkavállaló javára térhet el a munka törvénykönyve II. részébe foglalt szabályoktól. Kivételes esetekben azonban a munkavállaló a számára a törvényhez képest hátrányosabb megállapodásba is beleegyezhet. Következzen néhány szerződési kikötés, amelyeknél jobb az óvatosság!

  bookmark
 • kézfogás

  2014. november 5. 7:00

  A munkaviszony is szerződéses alapozású, magánjogi jogviszony, amelyet két jogilag egyenrangú fél hoz létre, közös akarattal. A jogilag egyenlő felek azonban a legritkább esetben vannak azonos alku pozícióban.

  bookmark
tovább

Újdonságok

 • SZÉP kártya

  2015. évi cafetreia szabályozásnak van egy hátulütője, az éven belül megszűnő jogviszonyok esetében a munkaviszonyban töltött napokra arányosan kell meghatározni a béren kívüli jutattás keretösszegét.

 • nyugdíjas

  A szabályozás alapvetően nem változott, de kiegészítő módosítások léptek hatályba.

 • baba

  Bővült a gyermekgondozási díjra (GYED) jogosultak köre, és másként kell kiszámolni a GYED naptári napi alapját és a díj összegét is. Cikkünkben példákkal szemléltetjük a változásokat.

Ajánló

Bejelentkezés

bejelentkezés
Elfelejtett jelszó